Tips om jouw 5 scrum events tot een succes te maken

Agile, Agile, Agile. Meer over de BizDevOps way of work....

4
 min read  |  
16/3/2022
 |  
Business transformation

Scrum: de populairste vorm van Agile werken. Maar hoe werkt dat nou ook alweer? Wat is het doel van ieder ‘Scrum event’, wie zijn erbij aanwezig en welke situaties komen we vaak tegen? In deze blog tips uit de dagelijkse praktijk om de meeste waarde uit je scrum events te halen! Let’s go.

Scrum events

De Sprint kan gezien worden als “de container” waarin de events plaatsvinden. De Daily scrum zegt het al: dagelijks. Een demo? Iedere week? Iedere sprint? Er zijn vaste momenten. Wie er in de lead is? Niemand en iedereen. Maar dan zijn er nog andere stakeholders, zoals de eindgebruikers natuurlijk, het management en iedereen die iets van het project vindt. Maar wie heeft het uiteindelijk voor het zeggen? En hoe weet je nou dat Scrum wat oplevert? Wie scrum.org nog niet heeft uitgespeeld of een verdiepingsslag zoekt, nemen we mee in deze events.

1. Product backlog refinement

De refinement is geen event, maar het is wel heel handig om de refinement zo te beschouwen! De Product Owner stemt dan met het development team af wat er moet gebeuren, in volgorde van prioriteit. Het development team vertaalt het beoogde resultaat in overzichtelijke brokken. Tip: voor alles waar je aan werkt, heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen op elkaars deskundigheid, beste bedoelingen, maar ook vertrouwen in het feit dat het Scrum team hulp vraagt indien nodig. Er wordt vaak in de praktijk al snel door alle stories gegaan, gediscussieerd over de refinement of hetgeen opgeleverd moet worden. Zie de refinement als een ‘goede start is het halve werk’, want dan loopt de structuur ook door in de overige scrum events. Je staat samen voor het beste resultaat! Scrum doen en doorleven is nog altijd iets anders dan als organisatie zeggen dat je agile werkt. Want alleen als je ook zo werkt, dan werkt het.

Tip van Alex: vertrouw elkaar en maak bespreekbaar waar je tegenaan loopt!

2. Sprint planning

Hoe beter de refinement hoe korter de Sprint planning duurt. Life is all about priorities! De Product Owner weet als beste waar de stakeholders behoefte aan hebben en is daarmee de Value Optimizer van het Scrum Team. De Scrum Master weet samen met het development team hoeveel werk er in de aankomende sprint opgepakt kan worden. Zo komen ze samen tot het “Sprint Goal”: Business waarde! Klinkt simpel, maar met een moeilijk ingrediënt: vertrouwen! De Product Owner bepaalt de prioriteit, dus niet de CEO of de afdelingsmanager. Dit is echt het vertrekpunt om ook echt een digitale transformatie te starten. Ontbreekt het vertrouwen? Kijk dan naar waar het schuurt: Trainen, coachen en opleiden van de Product Owner is belangrijk, maar een organisatie die de beste prestatie faciliteert óók! High performing teams vertellen wat ze moeten doen vanuit bovenaf heeft echt geen zin. Die maken zichzelf.

Tip van Alex, of zoals Steve Jobs zei: ‘’It doesn’t make sense to hire smart people and then tell them what to do. We hire smart people so they can tell us what to do!’’. Meer weten over high performance teams? Check Teamnow.nl.

3. Daily scrum

De belangrijkste tip: communiceer. Over hoe je samen het Sprint Goal haalt. De Daily scrum moet vooral niet teveel een ‘status update’ worden. Heb je gisteren wat gedaan waar je trots op bent? Deel het dan gerust! Heb je gewoon progressie gemaakt, dan kan je het achterwege laten, dat zie je in het scrumbord terug. Veel meer waarde halen we uit echte hulpvragen of om te horen hoe iemand anders een bepaald probleem al eerder heet getackeld of dat zou doen. De Daily scrum heeft een timebox van 15 minuten dus blijf daar ook binnen. Lukt dit niet? Probeer dan maar eens de Daily scrum plank challenge met je team. Dat heeft geen verbeelding nodig lijkt me zo, doorpraten en tot de kern komen gegarandeerd.

Tip van Alex: zet je ‘voelsprieten’ eens wat vaker open. Let op elkaar. Hoe voelt iemand zich? Loopt alles volgens planning? Kun je elkaar helpen? Meer tips? Lees je terug in de blog van Sander.

4. Review

Na de refinement, Sprint planning en Daily scrums is het zover. Het scrum team inspecteert, laat samen met de stakeholders zien wat er afgelopen sprint geproduceerd is en vooral welke business value dat heeft. Dat laatste zien we in de praktijk nog niet altijd en is juist zo waardevol. Presenteren, meedenken, resultaat delen, feedbacken. We willen het allemaal, maar doen het niet altijd. De review is hiervoor de uitgelezen kans! Heb je bijvoorbeeld de blog Sprint review: Being a good stakeholder al eens gelezen?

De review gaat nog altijd te vaak over het ‘wat en hoe’ en niet over het ‘waarom’. Is dat niet de belangrijkste vraag..? Mooi die technische oplossing, API-koppelingen en nieuwe Azure features, maar onze consultants spreken ook de taal van de business. Doordat ze het begrijpelijk uitleggen en laten zien hoe het voor de eindgebruiker werkt en welke problemen het oplost voor de stakeholders creëer je wederzijds begrip en maken meer stakeholders tijd vrij voor de Demo. Een goede review geven is een kunst op zich. Binnenkort delen we meer over hoe je dit op een sticky manier doet!

Tip van Alex: stel jezelf de vraag of je antwoord geeft op de behoefte van stakeholders. Ben je beknopt genoeg en laat je zien welke waarde je toevoegt met techniek? Hoe zijn de reacties van stakeholders? Begrijpen ze het? Zijn ze blij? Hebben jullie feedback voor elkaar? Ga voor een open feedback cultuur. Dat is de reden dat je agile wilde werken toch?

5. Retrospective

De retro. Als team kijk je terug op de laatste sprint: hoe ging het Hoe verliep de samenwerking? Waren er obstakels en hoe zijn die opgelost? Je zal zien dat die ‘problemen’ vaak niet over IT gaan. We maken verbeteringen zichtbaar. Continuous improvement noemen we dat. Dat zou je toch als muziek in de oren moeten klinken in combinatie met Continuous Integration Continuous Development.

Beperk de retro tot 1 topic. Maak het niet te groot, zodat je ook echt de diepte in kunt gaan als dat nodig is. Waar de review vaak gezien wordt als feestje en erg waardevol (want we leveren immers op), wordt de retro niet altijd zo gezien. Maar juist om die feedbackloop naar elkaar af te maken is de retro zo belangrijk. Waar doe je het voor? Met wie deed je dat? Hoe deed je dat? Wat ging goed? Wat kan er beter? Het is een groepsproces en je beïnvloed hier elkaar in hoe goed je kunt verbeteren als team. Raffel het scrumproces met het laatste event dus niet af! Even

Tip van Alex: werk agile in de techniek maar ook in het proces. Sla definitief die brug tussen business en IT. Zoek elkaar op, bespreek positieve en minder positieve dingen met elkaar en leer ervan. Samen.

De overall tip? Zeker geen dooddoener. Neem iedere meeting serieus! Ze zijn daadwerkelijk allemaal ergens goed voor en helpen je om op tijd binnen budget en middelen tot het eindresultaat te komen. Voorkom ‘zombie meetings’ omdat het er eenmaal bij hoort en zorg af en toe voor humor of een energyzer die de interactie goed doet! Hebben we daar allemaal geen behoefte aan na die tijd van online meetings? Ga voor meer value! Met je team. En maak jouw 5 scrum events met deze tips tot een succes!

Meer weten over het scrum proces? Download onze cheat sheet in de Goudmijn Downloads

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Alex van Putten
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN