SQL op vrijdag. Spel of rolmodel? Ilse neemt je mee door haar ervaring haar ontwikkeling binnen de IT

Werken als Business Intelligence Consultant bij TeamValue. Hoe gevalt die game tot nu toe?

3
 min read  |  
25/11/2022
 |  
Onze teammembers

Een aantal jaar terug kwam Ilse via haar directe omgeving al in aanraking met de IT. Alles was toen nieuw. Ze heeft wel eens wat basics uitgevoerd in SQL en .NET maar de mini cursussen waren niet genoeg... Ze wilde meer en zo begon haar zoektocht naar een overstap van carrière. Spel of rolmodel? We vroegen het haar. Lees maar mee!

Ilse haar pad naar Business Intelligence Consultant en haar verdere ambities

De overstap naar een vakgebied waar mijn persoonlijke interesse ligt, die me uitdaagt en die toekomstbestendig is. Dat was vastberaden mijn doel! En dat doel is behaald. Vanuit de Techionista opleiding Data Analtyics ben ik gestart bij TeamValue als BI Consultant. Daar heb ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van. Je blijft jezelf doorontwikkelen en hebt een heel ambitieus team om je heen. Ik vond de zoektocht best spannend en pittig, maar met een goede voorbereiding, een paar keer kennismaken en een match op cultuur ging ik ervoor! De website van TeamValue viel positief op, de humor voelde ik en er werken ook nog eens onwijs slimme professionals.  

Mijn ambities? Ik wil binnen nu en een paar maanden kunnen zeggen dat ik expert ben op het gebied van Azure resources inrichten, security, automation en one button deploy. Wat voor cloud geldt, kan ook zo mooi voor BI. Verder ben ik overtuigd van de meerwaarde van meer vrouwen in de IT. Rolmodel of lerende!  

Opdrachtgevers zijn vaak onder de indruk van onze technische kennis. Dat is een mooie bevestiging voor TeamValue. En voor mij een teken dat ik op de juiste plek ben!

De drang om ‘the game’ te begrijpen en zelf uit te voeren

Alles was nieuw. SQL, .NET, Power BI, Phyton, Azure. En dit zal vast niet stoppen. En dat is te gek! Ik heb de drang alles uit te zoeken als iets niet duidelijk is. Het leuke aan ons vakgebied is dat alles zo snel veranderd dat je de game altijd weer vanuit verschillende invalshoeken moet bekijken. Nieuwe werkmethoden, nieuwe technieken, andere stakeholders, etc.  

Het is tof om te zien en voelen hoe je zo snel al met sprongen vooruit gaat. Ik voel me een ander persoon dan een half jaar geleden! Door de steun van collega’s en verschillende cursussen wist ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

‘The game’ heeft in deze twee betekennisen. Onze kwartaalgame voor Q3 ging over dromen en doelen. Die van mij en drie andere collega’s ging over het ontwikkelen van onze SQL skills. Wie denkt dat het boek SQL Fundamentals alleen voor beginners is, heeft het mis. Voor 1 probleem zijn er soms wel 10 verschillende oplossingen. Iedere week op vrijdag lossen wij die puzzels op. Alleen of samen.  

In een platte organisatie ligt de nadruk op jou als persoon. Er is aandacht. Soms voel je ook dat je gewoon iets moet uitproberen en/of zeggen. Alleen met expirimenteren kom je op een hoger niveau.

Spelen met error codes is gewoon leuk om te doen  

Beginnen met je certificering AZ-900? Veel lezen, oefenen, uitzoeken, error codes ontleden, collega’s om tips vragen en mijn grote vriend Google af en toe inschakelen. Dat is denk ik wel de beste uitleg voor het ‘spelen’ met techniek en data.  

Niet alleen tijdens het oefenen en leren, maar ook geregeld tijdens mijn opdracht kom ik errors en nieuwe uitdagingen tegen. Zo binnen ons interne Data Hub project en binnen mijn opdracht bij Telindus. Waar ik dan onder andere nog meer mee ‘speel’? Data Vaults, patronen, slimme manieren van data binnen halen/opslaan/structureren/versiebeheer. Het gaat om de business logica die we toevoegen aan de Datamart waar onze opdrachtgevers straks zelf rapportages uit kan halen.  

We stellen onszelf altijd de vragen: welke data heb je? Wat wil je ermee? En hoe gaan we dat dan realiseren? Wil je meer weten over de zones: raw, structured, curated, output? Lees dan de blog van collega Xander. Waarom een Data Lake je leven makkelijker maakt

Het leukste aan mijn werkdag? Dat aan het einde van die dag iets technisch goed werkt. Zo keek ik van de week naar een setting in SparkPool en hoe ik automatisch via Bicep dat file kon uploaden in Azure. En als die oplossing dan staat, dan is het supertof om daar vervolgens een demo over te geven aan gebruikers.

Wil je meer lezen over de ervaringen van onze collega’s of direct een deep dive in cloud, BI of agile? TeamValue - Blog

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Ilse Kooning
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN