Business Intelligence: Denken als Sherlock Holmes!

Begin dit jaar is Pjotter Bolte gestart bij TeamValue als Junior Business Intelligence Consultant. Hij helpt organisaties te denken als Sherlock Holmes.

6
 min read  |  
25/3/2020
 |  
Business intelligence

Begin dit jaar is Pjotter Bolte gestart bij TeamValue als Junior Business Intelligence Consultant. Hij helpt organisaties te denken als Sherlock Holmes. Benieuwd naar zijn ervaring tot nu toe en weten waarom hij onze eigen Sherlock Holmes is? Dat lees je in deze blog!

Business Intelligence

Deze super mooie baan komt met een vreemde uitdaging. Hoe leg je aan vrienden en familie uit wat je precies doet als ze niet bekend zijn met Business Intelligence (BI)? Hierbij lijkt mijn huidige uitleg dat ik als Junior BI Consultant data ga ontsluiten en inzichtelijk maken vooral voor vraagtekens te zorgen. Om voor iedereen duidelijk te maken waar het bij Business Intelligence om draait zal ik een voorbeeld geven van een bekende Consultant die gebruik maakt van BI, namelijk niemand minder dan Sherlock Holmes!

Denken als Sherlock Holmes

De fictieve super detective Sherlock Holmes is door films en series bij de meeste wel bekend en geliefd. Met behulp van Watson lost Sherlock de meest onmogelijke misdaden op. We worden dan ook meegenomen in het spannende avontuur dat zich altijd afspeelt om de zaak op te lossen. Tijdens deze avonturen zien we ook hoe Sherlock te werk gaat en dat data een belangrijk onderdeel is van zijn proces! De sleutel tot Sherlock zijn succes is data!

“Data, data, data. I cannot make bricks without clay.”

It’s all about the data

Om met bewijs te komen gebruikt Sherlock data. Data lijkt voor veel mensen een magisch woord te zijn, terwijl het niets meer is dan een verzameling van feiten die een object of evenement beschrijven. Voor Sherlock is data dan ook niets anders dan feiten die een zaak omschrijven, zoals bijvoorbeeld de doodsoorzaak. Om de meeste misdaden op te lossen verzamelt Sherlock zoveel mogelijk data. Deze verzamelde data zet Sherlock vervolgens om tot Business Intelligence. Business intelligence is het continue proces om data te verzamelen, analyseren en de hieruit verkregen inzichten in te zetten voor besluitvorming. Voor Sherlock is BI het proces van feiten verzamelen en deze met elkaar te vergelijken waardoor hij de dader weet te vinden!

“Never theorize before you have data. Invariably, you end up twisting facts to suit theories instead of theories to suit facts.”

Vooruit met Business Intelligence solutions

Het oplossen van misdaden zit niet in mijn takenpakket. Als Junior BI Consultant help ik organisaties te denken als Sherlock Holmes. Organisaties willen net als Sherlock de juiste conclusies trekken, maar dan voor het oplossen van organisatievraagstukken. Ik help organisaties te denken als Sherlock Holmes door data te vertalen naar inzichten. Hierbij begin ik net als Sherlock bij het verzamelen van relevante data. Waar Sherlock relevante data vindt op de plaats delict, vind ik relevante data in interne systemen of online bronnen. De data uit verschillende bronnen wordt met elkaar vergeleken, gecombineerd en omgezet tot Business Intelligence. Met de verkregen inzichten uit Business Intelligence kunnen organisaties net als Sherlock hun vraagstukken beantwoorden!

It is my business to know what other people don’t know.

Met de juiste combinatie van data kan Sherlock al veel deduceren over een persoon, zoals hij vaak laat zien. Sherlock heeft hiervoor een geweldig brein waarin hij alle data bewaart, analyseert en combineert. Zo’n brein heb ik helaas niet tot mijn beschikking! Daarentegen help ik organisaties denken als Sherlock Holmes met behulp van Microsoft Power BI. Om de kracht van Power BI te laten zien, ga ik jullie inzicht geven over misdaad in Nederland met data vanuit het CBS, waardoor jullie allemaal even kunnen ervaren hoe het is om Sherlock Holmes te zijn!

Durf jij kritisch te zijn en klanten echt een stap verder te helpen? Solliciteer dan nu op de functie van Business Intelligence Consultant aka Sherlock Holmes

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
No items found.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN