De weg naar software die echt waarde toevoegt! Onze manier om BizDevOps op een juiste manier uit te voeren. Hierin speelt de OTAP-straat een blangrijke rol.
Developer, Tester, de Product Owner, de Business of de Applicatiemanager. Het zijn allemaal rollen van mensen die een taak hebben binnen het OTAP-proces. Hoe zorg ik ervoor dat al deze stakeholders aan boord zijn? Wanneer moeten er approvals worden gegeven? En hoe leg ik alles traceerbaar vast? In deze blog nemen we je mee door dit proces engeven we een kijkje binnen het Golden Path. Let’s go.
Binnen IT niks nieuws, de OTAP-straat. Waar een nieuw project start, worden requirements opgesteld om duidelijk te maken wat prioriteit heeft, wat op de backlog komt en wat de scope van het project is. Dit doen we om de verwachtingen naar zowel business als IT helder te communiceren en waar nodig te kunnen bijsturen.
Wij gebruiken Azure DevOps om onze totale planning inclusief resultaten in kaart te brengen. Zo kun je makkelijk alle stakeholders aanhaken, ziet iedereen op een en hetzelfde bord de stand van zaken en houdt iedereen hetzelfde doel voor ogen. Belangrijk om te weten is dat niet iedere organisatie een test en acceptatie-omgeving heeft. Laatstgenomende is wat ons betreft zeer wenselijk, maar een fase ontwikkeling, testen en productie zijn wat ons betreft mimimaal nodig.
De Product Owner of een gedelegeerde (bijvoorbeeld een Business Developer) bewaakt het eindproducten is zowel aan het begin als het einde van het proces in de lead. In alle fasen is er een andere stakeholder verantwoordelijk voor de approval die nodig is om door te kunnen naar de volgende fase.
Eén van de principes van het Golden Path is het 4-ogen principe. Wijzigingen die door een Developer gedaan zijn, worden altijd gereviewed door een collega-Developer (peer review). Door onze One Button Deploy is een automatische uitrol mogelijk op elke omgeving (Continuous integration and continuous delivery of CI/CD) zorgt ervoor dat de uitrol op elke omgeving op dezelfde, uniforme manier gebeurd waardoor de kans op fouten tot een minimum beperkt wordt. Een volgende fase, in dit geval ‘testen’, wordt vrijgegeven nadat er minimaal 4 ogen naar de software hebben gekeken. Het belangrijkste gegeven binnen dit proces is dat degene die de code heeft gewijzigd of een uitrol gestart heeft nooit dezelfde persoon mag zijn die de goedkeuring geeft voor productie.
In deze fase is ofwel een gebruiker of een Technisch Applicatiebeheerder (of een gedelegeerde daarvan, zoals een Security Officer) aan zet. Dit is spreekwoordelijk het eerste stoplicht dat op rood staat. Het testen kunnen wezien als rondjes rijden over de rotonde waarna een succesvolle test resulteert in een groen stoplicht en er doorgereden kan worden naar de vogende rotonde/fase. Binnen grote projecten wordt getest op onder andere performance, er worden load testen uitgevoerd en een enkele applicatie kan wel op tien servers met op ieder een hondertal gebruikers worden getest. Ook dit wordt uiteraard volledig geautomatiseerd.
Een mooie maar vaak ook noodzakelijke bijkomstigheid van alles automatiseren is dat de time-to-market wordt verkort. Door approvals op de juiste plekken in-place te hebben wordt volledig voldaan aan de ISO- en security eisen voor certificering.
De Product Owner - die in het voorstadia ook de user story’s op de backlog heeft gezet is ook degene die de uiteindelijke goedkeuring geeft voor de productiefase. Zo zijn onze klanten in staat binnen no-time te releasen. Waarom het Golden Path van IT en de Business is? Simpel antwoord: business en IT zijn door deze manier van werken volledig aligned. Door het OTAP-proces via het Golden Path te volgen ben je stroperige processen voor en implementeer je van ontwikkeling tot aan productie een BizDevOps manier van werken. Hoe het proces tot aan productie er dan in het kort uitziet? Lees mee...
Zowel de lead time (tijd tussen het moment dater iets op de user story op de backlog wordt gezet totdat de taak wordtopgepakt) als de cycle time (hoelang het duurt vanaf het moment van oppakken totaan productie) zijn veel korter dan ‘normaal’. Voor ons is deze geautomatiseerde manier van werken het ‘nieuwe normaal’ geworden.
Onze way of work? The Golden Path. We horen je denken... wat is dat dan precies? ‘’Het best bewaarde geheim van een Azure Developer bij TeamValue’’, aldus Joost-Jan. We gaan natuurlijk niet alles verklappen maar geven je wel een kijkje in de keuken van Het Golden Path. Check 1:13 in de video... Met deze goudmijn aan kennis en ervaring automatiseren we alles, maar dan wel traceerbaar wie, wat en waarom heeft aangepast en op welk moment. Zo is een eerdere versie altijd op te roepen. Het einddoel van het Golden Path is One Button Deploy – releasen met één druk op de knop.
Als het goed is weet je nu of je jouw bedrijfskritische applicaties in Azure DevOps op orde hebt en of je het Golden Path volgt. Volg je deze nog niet maar ben je wel op zoek naar jouw goudmijn? Ga dan eens vrijblijvend met een van onze experts in gesprek. De volgende blogs? ‘Bouw everything-as-code' en ‘Waarom One Button Deploy jouw leven makkelijker maakt’ verschijnen binnenkort. Stay tuned!
TeamValue is een jong en snelgroeiend bedrijf met een stevige basis. Wij zijn op zoek naar mensen die IT-skills hebben en het ook tof vinden om bijvoorbeeld workshops te geven. Samen op zoek naar de beste oplossing voor een klant. Daar gaat het ons om!
Een hele dynamische rol, waarin meer dan alleen technische skills gevraagd worden! Jij bent die Fullstack Software Developer die weet hoe je bedrijfskritische applicaties bouwt. Al jouw oplossingen moeten 100% geautomatiseerd uitgerold worden.
Jij bent die Cloud Engineer die de oude wereld snapt, daar veel ervaring in hebt maar eigenlijk stiekem niks liever wil dan de nieuwe wereld van Modern Service Management en de public cloud induiken. Bezit jij scripting kwaliteiten, sta je voor proactief beheer en ga je ‘aan’ op het oplossen van (on)mogelijke problemen? Het team kan niet wachten je te ontmoeten.
Jij hebt lef! Want je durft kritisch te zijn tegen onze klanten. Je helpt de klant écht een stap verder. Je denkt mee, stelt vragen en geeft een weerwoord. Want TeamValue gaat voor het beste resultaat.