Verliefd op de wereld van Business Intelligence

Over de voorliefde voor Business Intelligence, waarom onze collega's nog steeds verliefd zijn en hoe ze kijken naar de toekomst?

3
 min read  |  
10/2/2022
 |  
Business intelligence

De wereld van BI. Grip krijgen op data, van data naar inzichten en future-proof blijven met je team. Het is ons dagelijkse werk. Maar waarom zijn we ooit verliefd geworden op dit vakgebied? Waarom duurt de relatie nog steeds voort? Hoe kijken we naar de toekomst? En hoe verliefd ben jij eigenlijk?

Waar de (voor)liefde voor data ontstaan is

Kijken we door een roze bril? Nee, we kijken binnen BI vooruit door de achteruitkijkspiegel. Dat is ons motto. Met Business Intelligence ontsluiten en vertalen we data naar relevante inzichten en voorspelbaarheid. Collega Stephanie Teunisse vindt BI de perfecte combinatie van creativiteit en cijfers. Ze is na haar Microsoft Azure Data & AI Track aan de Techionista Academy bij ons gestart als Business Intelligence Consultant. Stephanie: ‘’Mijn 'relatie' met BI bevindt zich momenteel nog in de 'wittebroodsweken', dus ik zie momenteel alles nog door die roze bril/achteruitkijkspiegel. Ik ben in mijn element wanneer ik structuur kan aanbrengen in schijnbare chaos (mijn vrienden noemen me ook wel smurf vanwege mijn blauwe karakter). Ik ben creatief en pragmatisch wanneer het aankomt op het bedenken van oplossingen en ik denk dat daar de liefde voor data is ontstaan’’.  

Xander Kuiper? Onze CTO kwam in 2002 vlak na zijn afstuderen voor het eerste in aanraking met Microsoft SQL Server en de Report module in MS Access bij een eerste data visualisatie opdracht. We zoeken het verhaal achter de data. Stephan wilde na zijn opleiding graag 'iets met IT' doen en die droom is uitgekomen.

Alla, ook bij ons gestart vanuit de Techionista Academy, zegt dat er geen andere mogelijkheid voor haar was dan verliefd worden op data. Waarom? ‘’Er zijn zoveel uitdagingen en hersenprikkels dat ik die puzzel iedere keer weer moet oplossen van mezelf’’.  

Waarom we nog steeds verliefd zijn op BI

Xander: ‘’Op basis van data help ik organisatie om deze om te zetten naar informatie, kennis en inzichten. Noem het stuurinformatie. Het belangrijkste is dat organisaties gedegen keuzes kunnen maken over hun bedrijfsvoering. Waarom ik nog steeds verliefd ben op de wereld van BI? Het gaat allang niet meer over cijfers alleen. Het is de wondere wereld waar Data Engineering en Data Analyse samenkomen. Waar we met Power BI werken, finance- en marketingtools, compliant moeten zijn aan de GDPR, we van een Data Warehouse een Data Lake gaan en waar we net zoals we dat gewend zijn uit de cloud wereld alles zoveel mogelijk proberen te automatiseren. Een uitdagend vakgebied waar collega’s binnen TeamValue nog lang verliefd op zullen blijven. Tip van Xander: Guy in a Cube (Power BI Training and More).

Waarom Stephan nog steeds verliefd is op BI? ‘’Omdat data simpelweg fantastisch is, het kan je van alles vertellen maar je moet het wel op een goede manier beschikbaar stellen. De data is er altijd, de vorm en de techniek eromheen veranderd continu. Deze puzzel is leuk om te maken en je staat altijd weer voor een nieuwe uitdaging’’.

Als we Dorien vragen waarom ze verliefd is op BI? ‘’Knopjes. Ik was thuis degene die radio's en televisies installeerde en afstemde. In een meer recent verleden heb ik projecten zoals het standaardiseren van de metadata van boeken als vanzelfsprekend gevonden. Zonder goede beschrijvende data over boeken, geen vindbaarheid van een boek in de online boekhandel. En een zaterdag zonder sudoku uit de Volkskrant is een dag niet geleefd’’.

We kunnen nog zoveel bronnen aanboren om data mee te verrijken. Tegelijkertijd moeten we nóg voorzichtiger zijn in het gebruik van data, met name consumentendata. Door met data alle customer journeys plat te slaan, neem je het menselijke oordeel wellicht weg. Moet je dat willen? Leuke vraagstukken om ons mee bezig te houden! Tips van Dorien? ‘’Ik volg de branchevereniging voor datadriven marketing (DDMA) over bijvoorbeeld de gevolgen van first party cookies. Daarnaast lees (of luister) ik nu de boeken 'Socrates op sneakers' (Elke Wis), 'Datamacht en tegenkracht' (Kathelijne Buitenweg) en heeft de podcast 'Dataloog' soms ook wel interessante data use cases’’.

Ook verliefd op Data Engineering en Data Analyse?  

Met onze BI-oplossingen zorgen we ervoor dat de business en gebruikers in control zijn. Ook jij weet dat het zit in hoe je iets doet en niet perse in wat je doet. Ben jij ook in control met je BI skills? Durf jij kritisch te zijn en daarmee klanten écht een stap verder te helpen? Ontdek dan of jouw DNA matcht met dat van ons en of je stiekem niet allang een oranje hart hebt.  

Neem een kijkje op TeamValue | Business Intelligence Consultant

Ook interessant om te lezen:  

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
No items found.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN
Background

Join our team!

TeamValue is een jong en snelgroeiend bedrijf met een stevige basis. Wij zijn op zoek naar mensen die IT-skills hebben en het ook tof vinden om bijvoorbeeld workshops te geven. Samen op zoek naar de beste oplossing voor een klant. Daar gaat het ons om!