
Je gebruikt ze elke dag: wachtwoorden. Toch krijgen ze vaak te weinig aandacht. Terwijl één zwak of hergebruikt wachtwoord al genoeg is om je accounts én gegevens op straat te laten belanden.
Goed wachtwoordbeheer hoeft gelukkig niet lastig te zijn. Met een paar slimme stappen kun je je digitale veiligheid flink verbeteren. We zetten drie praktische tips voor je op een rij die je direct kunt toepassen.
Tip 1: Gebruik een e-mail alias per account
Een sterk wachtwoord is belangrijk, maar wist je dat een uniek e-mailadres je nóg beter beschermt?
➡️ Door per dienst een eigen e-mailadres te gebruiken (bijvoorbeeld via de aliasfunctie van Gmail, Outlouk, iCloud+ of een service als SimpleLogin), wordt je gebruikersnaam minder voorspelbaar. Wordt één van je accounts gehackt? Dan is het veel lastiger om andere accounts te koppelen of over te nemen.
✅ Extra laag naast je wachtwoord; moeilijker te herleiden bij datalekken.
✅ Bonus: je ziet direct welke partij mogelijk jouw gegevens heeft gelekt.
Tip 2: Vermijd het hergebruik van wachtwoorden… óók bij oude accounts
We hebben allemaal wel ergens een account van jaren geleden slingeren. Denk aan oude webshops, forums of tools die je niet meer gebruikt. Maar als je daar hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt als bij je belangrijke accounts, ben je alsnog kwetsbaar bij een hack.
➡️ Zorg dat ook je oude, inactieve accounts unieke wachtwoorden hebben.
✅ Gebruik een wachtwoordmanager om oude én nieuwe accounts veilig te beheren.
✅ Nog beter: sluit accounts die je niet meer gebruikt.
✅ Let op: oudere databases zijn vaak minder goed beveiligd en kunnen zelfs wachtwoorden in leesbare tekst opslaan. Dit verhoogt het risico bij datalekken.
Tip 3: Activeer ‘in-app’ authenticatie in plaats van SMS of e-mail
Twee-factor-authenticatie (MFA) is tegenwoordig een must. Maar let op: niet alle MFA-methoden zijn even veilig.
➡️ SMS-codes zijn kwetsbaar voor sim-swapping en e-mail MFA hangt af van de beveiliging van je inbox. Gebruik daarom apps zoals Microsoft Authenticator of Authy. Voor extra gevoelige toegang kun je zelfs een hardware key gebruiken, zoals een YubiKey.
✅ Beter beschermd tegen phishing en identiteitsdiefstal.
✅ Extra zekerheid voor je belangrijkste accounts.
✅ Tip: hardware keys zijn niet alleen veiliger, maar ook phishing-resistent dankzij standaarden zoals U2F en FIDO2.
Gebruik een wachtwoordmanager
Slimmer omgaan met je wachtwoorden is één van de makkelijkste manieren om jezelf en je organisatie beter te beschermen. Met unieke e-mailadressen, sterke wachtwoorden en veilige MFA zet je direct stevige stappen in de goede richting.
Daarnaast is het gebruik van een wachtwoordmanager altijd een goed idee. Wij werken bijvoorbeeld met 1Password in combinatie met single sign-on (SSO). Zo houd je wachtwoorden veilig, deel je ze gecontroleerd en maak je inloggen makkelijker én veiliger voor iedereen.
Vergeet niet om regelmatig je accounts en beveiliging te auditen. Door je digitale hygiëne scherp te houden, voorkom je verrassingen en blijf je een stap voor op cybercriminelen.
Veiligheid begint bij kleine keuzes, en werkt door in alles wat je doet.




























Even kletsen?
Heb je een uitdaging op het gebied van data, cloud of IT-transformatie? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.