Hoe Automated Deployment werkt binnen Business Intelligence

Het Golden Path is ons antwoord om BizDevOps op een juiste manier te implementeren. Maar deze methode zetten we ook in binnen BI om One Button Deploy mogelijk te maken!

3
 min read  |  
12/2/2021
 |  
Business intelligence

Met één druk op de knop je Power BI rapportage releasen. Dit klinkt als een droom, maar kan jouw werkelijkheid worden. Hoe? Met One Button Deploy. Het einddoel van de Golden Path. De weg naar software die echt waarde toevoegt! Maar hoe zit dat precies met Automated Deployment binnen Business Intelligence? Wij leggen het je uit!

Power BI als startpunt

Een OTAP-straat, een aparte test en acceptatieomgeving, versiebeheer en review. Het liefst allemaal geautomatiseerd. Een bekend proces voor de ontwikkeling van bedrijfskritische applicaties, maar niet als het gaat om Business Intelligence. Misschien komt dit omdat BI vaak niet als softwareontwikkeling wordt gezien of omdat tooling zoals Power BI dit niet zelf ondersteund. Bij TeamValue willen wij hier verandering in brengen. Power BI is namelijk een fantastische tool om op een snelle en laagdrempelige manier mooie en overzichtelijke rapportages te maken. Zeker als je hier een standaard manier van releasen aan koppelt. Daarom hebben wij voor al onze klanten een proces ontwikkeld waarbij wij gebruik maken van een basis functionaliteit in Azure DevOps. Door deze oplossing te gebruiken, automatiseren we de release pipeline van alle rapportages. En dat volgens onze eigen way-of-work The Golden Path. Zo zorgen we voor een foutloze release van alle rapportages, en dat in de cloud.

Waarom versiebeheer van BI rapportages een must is

Verschillende versies. Verschillende laptops. Vaak zien wij dat BI rapportages niet op één centrale plek worden opgeslagen. Het doorvoeren van een wijziging is dan een tijdrovend proces. Daarom maken wij altijd gebruik van versiebeheer. Dit maakt het makkelijker, mocht dit nodig zijn, een dashboard of rapportage snel terug te halen en te gebruiken.  

De Git-integratie van Azure DevOps maakt het mogelijk dit geautomatiseerde proces in te zetten voor BI. Deze Git-integratie slaat niet alleen alle rapportages op één plek op, maar geeft ook de mogelijkheid om het werk van anderen te reviewen. Zo worden de aanpassen gecontroleerd met een extra review van een collega (vier-ogen-principe) maar beperken we ook het maken van menselijke fouten tot een minimum. Deze manier van werken is één van onze principes van The Golden Path.  

Automated Deployment in de praktijk

Voor het publiceren van rapportages maken we gebruik van de Azure DevOps Pipelines functionaliteit. De API die Power BI ter beschikking stelt, kan volledig automatisch rapportages uitrollen naar workspaces en de connectie instellingen aanpassen. Dit betekent dat er nooit meer handmatig een verbinding tussen andere databronnen gemaakt hoeft te worden zodra een rapport van acceptatie naar productie gaat.  

Het releasen van een nieuwe rapportage was nog nooit zo makkelijk en veilig met de approvals die zijn opgenomen in de pipeline. Waar er misschien eerst drie teams nodig waren voor het deployen (development, BI, data delivery), is het nu mogelijk om dit zelf óf direct samen met de business te doen. Als ontwikkelaar of BI specialist heb je daardoor nooit meer aparte rechten op een productieomgeving nodig. Ook zijn er geen complexe processen meer en is er minder afhankelijkheid. Hoe dit kan? Door gebruik te maken van een pipeline met een serviceaccount.  

Releasemanagement en One Button Deploy met Azure DevOps

Zoals eerder aangegeven biedt Azure DevOps naast volledige Automated Deployment ook de mogelijkheid om het proces goed in te richten door middel van releases. Met behulp van overzichtelijke releasestages en approvals is de status van een rapportage volledig transparant. Met slechts één druk op de knop, One Button Deploy, kan de rapportage gereleased worden. Dit zorgt uiteindelijk voor een overzichtelijk proces en maakt het mogelijk de eindgebruiker meer regie te geven over zijn eigen rapportages.  

Uniek in de markt

Met behulp van Azure DevOps en Power BI kunnen we nu volledig geautomatiseerd rapportages releasen. Dit maakt de kans op fouten kleiner en beperkt beveiligingsrisico’s. Ook biedt het transparantie over het gehele proces en geeft het stakeholders en de business controle over de rapportages. Dat we  deployment en beheer samenpakken is uniek in de markt. Wie het Golden Path volgt en dus het proces van acceptatie tot productie goed inricht, versiebeheer- en releasemanagement toepast, is verzekerd van betrouwbare, veilige en flexibele rapportages. Automated Deployment is zowel een uitkomst voor de tech- als procesmatige kant.  

Hulp nodig bij de eerste stappen van jouw rapportages? Ben je op zoek naar de weg die jou leidt naar Automated Deployment binnen Business Intelligence? Of heb je gewoon een leuke technische vraag? Neem dan contact met ons op.
Ook nieuwsgierig naar de eerste stap richting een modern datawarehouse? Lees dan hier de blog over Power BI Dataflows.

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
No items found.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN