Samen afgestudeerd in IT en nu samen Business Partners van TeamValue

De ‘geschiedenis’ van Xander, TeamValue en Anton gaat al twintig jaar terug. Wat hen toen dreef en waar ze nu staan? Xander, CTO en Business Intelligence Consultant, legt het je uit in deze blog.

12
 min read  |  
25/3/2020
 |  
Business intelligence

De ‘geschiedenis’ van Xander, TeamValue en Anton gaat al twintig jaar terug. Wat hen toen dreef en waar ze nu staan? Xander, CTO en Business Intelligence Consultant, legt het je uit in deze blog. Dromen? Ja, die hebben we. Maar we staan wel met beide benen op de grond. Hoe de wereld van Business Intelligence in diezelfde twintig jaar veranderd is? Heb je even…

De wereld van Business Intelligence

Xander en Anton studeerden beide af bij hetzelfde IT-bedrijf. Ze zijn dan weliswaar geen millennial kids, maar hadden in 2000 al gauw door dat de BI-technologie van Microsoft steeds belangrijker zou worden. ‘’We volgden ontwikkelingen toen al op de voet. Waar BI vroeger veel meer ging om data analyseren uit het verleden en daar iets van leren, gaat het nu veel vaker om het toen-nu-straks. Het systeem gaat straks voor jou voorspellen wanneer je een probleem gaat krijgen nog voor je dat zelf weet en wat de risico’s daarvan zijn. Na veertien jaar gewerkt en mezelf ontwikkeld te hebben binnen de IT-branche ben ik gaan nadenken. Ooit wilde ik een eigen bedrijf beginnen En raadt eens wat… Anton dacht hetzelfde!’’ Op het moment dat hij zijn bureau inruilde voor de keukentafel duurde het nog geen paar maanden voor ik een belletje kreeg toen ik op vakantie was. ‘Hee Xander, kom je me nog helpen? Het is hier saai in m’n eentje!’ Dus eigenlijk ben ik bij TeamValue begonnen als medewerker nummer 1.

“Ze noemen me hier bij TeamValue de hoofdnerd en daar ben ik best trots op!”

Digitale kluis

Als het om fysieke spullen gaat, houden we onze bezittingen altijd goed in de gaten. Gaat het over data (iets wat net zo waardevol of misschien nog wel waardevoller is maar wel minder zichtbaar) dan hadden we het tot voor kort nog niet zo vaak over de beveiliging daarvan. ‘’Maar in mijn ogen is een datawarehouse waar we alle gegevens in opslaan gewoon een digitale kluis”. Wij maken data inzichtelijk en rapportages begrijpelijk en bruikbaar voor de hele organisatie. Dat kan gaan van de financiële boekhouding, urenregistratie, operationele werkzaamheden tot aan enquêteresultaten. Eigenlijk maken we van data gewoon bruikbare informatie. Bij organisaties gaat het vaak toch om de kosten en de baten, maar het gaat er veel vaker om ‘in beweging’ te komen. Zie BI als een oplossing hiervoor.

Mijn boodschap? ‘’Move to the cloud! Haal meer waarde uit je data met Azure en PowerBI. Zet dit slim in binnen je organisatie’’.

Hier is direct de samenwerking goed voelbaar tussen onze Azure Developers en Business Intelligence– specialisten. van TeamValue, maar ook van de klant.

Nieuwe generatie BI Consultants

Het toffe aan werken bij een ambitieuze club met IT’ers, maar ook Agile Coaches, is dat ik als ‘oude rot’ in het vak mijn kennis ook kan delen met bijvoorbeeld onze nieuwe Junior Consultant Pjotter. Heb je zijn blog al gelezen over waarom hij onze Sherlock Holmes is? ‘Binnenkort draag ik mijn eerste klant die ik bij TeamValue bediende over aan Pjotter. Hij heeft zich in een paar maanden tijd weten te ontwikkelen tot een pro op BI-gebied. Zo vind ik het nog altijd leuk en nuttig om betrokken te blijven bij de architectuur bewaking, maar heb ik er volle vertrouwen in dat hij het ver gaat schoppen’.

‘Waar ik vroeger de opleiding Bedrijfskunde Informatica afrondde, zie ik in mijn team collega’s met verschillende achtergronden. Ik heb het team zien groeien en dat maakt het zo waardevol’. We hebben bijna allemaal een ander MBTI-profiel, maar we zijn allemaal ‘part of the family’ om even in onze OHANA-terminologie te blijven.

"Ons werk moet wel een beetje spannend en uitdagend zijn, ook een ‘datanerd’ hoeft zich niet te vervelen. Je moet maar zo denken: je comfortzone kent al lang geen geheimen meer voor je."

De ontwikkelingen gaan zo snel dat alles wat je gisteren deed routine wordt en niks doen stilstaan betekent. ‘Dat zit simpelweg niet in ons DNA’.

The TeamValue

‘We hebben een holistische benadering, zijn niet bang om aan te pakken, zijn ambitieus en hebben lef’. Aan de andere kant bouwen we bedrijfskritische applicaties voor klanten die niet mogen omvallen en daar zijn we goed in. Organisaties die niet precies weten hoe ze de stap naar de cloud of Azure moeten zetten of interne tegenkracht ondervinden, kloppen vaak bij ons aan. Ook het zelfstandig inzicht hebben in data is een veelgehoorde wens. Wij noemen dat Self-service BI. Een mooie uitdaging om hier als Business Intelligence Consultant de brug te slaan tussen business, governance en IT.

Kim, een van onze Agile Coaches had toen ze startte een gesprek met mij en Pjotter. Kim zei het volgende: ‘’Ik dacht, als jij de hoofdnerd bent dan kan het nooit erg zijn’’. Waarop Xander antwoordde: ‘’We hebben niet echt nerds in dienst, maar consultants. Ze zijn technisch zeer vaardig maar zijn ook in staat om een verhaal te vertellen en ergens voor te gaan staan’’.

Van achteruitkijkspiegel naar predictive analytics

Wie kent Google niet. We gebruiken het voor van alles en nog wat. Je krijgt zelfs een melding hoe laat je moet vertrekken naar je locatie als je om tien uur een afspraak hebt. Dit principe is de droom van elke BI’er om dit ook voor elkaar te krijgen met organisatie data en bedrijfsprocessen.

Wat ons vooral bezighoudt? ‘’We starten de dag met een stand-up, hier en daar een meeting met verschillende stakeholders en tussendoor ontwerpen maken voor datawarehousing. Vanuit ons netwerk zijn we ook veel in gesprek met Microsoft. Eens per drie weken hebben we op woensdag een sprint, retro en demo dag. Donderdag werk ik vaak de hele dag op locatie bij de klant. Momenteel werken we met 145 man aan een groot project waar developers, architecten, testers en managers bij betrokken zijn! Dat is supertof. Op de vrijdagen ben ik altijd in Zwolle’’.

"Ooit ben ik binnen BI gaan werken, omdat ik er letterlijk ‘gek’ van werd dat niemand echt iets met rapportages deed. De vraag die ik mezelf stelde was: hoe zorg ik ervoor dat iedereen op het juiste moment de juiste informatie krijgt om op basis hiervan beslissingen te nemen? Dat drijft mij nog steeds iedere dag."

Waar Joost-Jan de vergelijking maakt met legoblokken vind ik mijn werk veel te maken hebben met het oplossen van sudoku’s. Of dat typisch iets is voor BI’ers? ‘Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat Pjotter dit cadeau kreeg voor zijn verjaardag.

Behoor of wil je ook tot de nieuwe generatie van Business Intelligence Consultants behoren? Grijp dan nu je kans!

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
No items found.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN