Weg met die suffe strategie! Ga aan de slag met Rockefeller Habits

Laten we kiezen voor zichtbaarheid, verbinding en eigenaarschap.

5
 min read  |  
14/5/2021
 |  
Business transformation

Je weet wel, strategie. Niet altijd het meest inspirerende onderdeel. Zeker als strategische doelstellingen van hogerop worden meegedeeld, zonder toelichting of verdere uitleg. De strategie uit de ‘ivoren toren’ noemen wij dat. Stel dat je als werknemer niet eens weet wat de strategie is? Hoe kun je hier dan daadwerkelijk aan bijdragen? Het lezen van een online document op de drive met daarin een aantal modellen is nou ook niet bepaald inspirerend. Maar hoe moet het dan wel? En bovendien. Hoe krijg je jouw mensen enthousiast en gemotiveerd?

Wij doen het totaal anders. Hoe? Door met onze strategie verbinding en eigenaarschap te creëren. Om dit verder uit te leggen, neem ik je mee in ons eigen verhaal. De start van 2021. Lees je mee?

Een dip.

1 januari 2021. Corona was nog steeds onder ons. Wij merkte dat het afgelopen jaar grote impact had op onze medewerkers. Thuiswerken, lange dagen achter je computer, kinderen erbij, weinig sociaal contact en niet kunnen sporten. Do I need to say more?

Maar ja. 2021 was ook de start van een nieuw fris jaar. Maar hoe vind je de energie terug als iedereen zo is uitgeblust? Uit onderzoek onder onze medewerkers bleek dat fitheid de grootste bottleneck was. Mensen voelde zich verre van fit.

Als organisatie begonnen bij ons de alarmbellen te rinkelen. Mensen zijn namelijk de basis van je organisatie en dienstverlening. Ze zijn het visitekaartje van je bedrijf. Daarom pakte wij deze grote bottleneck aan met de Rockefeller Habits methode.

Aan de slag met Rockefeller Habits

De Rockefeller Habits. De groeitheorie voor scale-up organisaties. Stap voor stap je bedrijfsvoering verbeteren en professionaliseren om succesvol te kunnen groeien. Dat is het doel van de Rockefeller theorie. Vanuit TeamValue werken wij al enige tijd met de Rockefeller Habits en verwerken wij dat onder andere in een bedrijfsgame. Inmiddels hebben wij er al aardig wat spelletjes op zitten en nemen wij je mee in hoe wij dit doen en wat de succesfactor is.

De basis van onze bedrijfsgame

De basis van onze Rockefeller bedrijfsgame is het jaarthema. Deze verdelen we vervolgens op in vier subthema’s. Per kwartaal analyseren we waar onze belangrijkste bottleneck zit tot groei. Gekoppeld aan deze bottleneck stellen we drie prioriteiten op. Dit zijn de prioriteiten waar we gezamenlijk aan gaan werken. Door van het grote geheel meerdere kleine, maar vooral werkbare items te maken, die passen binnen de macht en invloedssfeer van de medewerkers, creëren we meer zichtbaarheid, verbinding en eigenaarschap. Op deze manier kunnen medewerkers op een relatief kleine manier bijdragen aan het grotere geheel.

Door mensen actief te betrekken en verantwoordelijk te maken voor bepaalde prioriteiten creëer je zichtbaarheid voor je strategie in de organisatie. Bij ons wordt de strategie écht gezien als de rode draad van het kwartaal. We meten de resultaten en vieren het succes. Ze voelen zich betrokken, maar ook verantwoordelijk om samen het einddoel te behalen.

Zodra het gestelde doel is behaald, vieren we feest. We belonen onze medewerkers door het geven van een cadeau. Bijvoorbeeld een Nintendo Switch voor op kantoor of een nieuwe draadloze headset voor Teamscalls. Allemaal beloningen die bijdragen aan het teamgevoel, of de Ohana zoals wij dat noemen.

Dit heb je nodig

Dit heb je misschien vaker gehoord maar om dit écht te laten slagen heb je twee dingen nodig:

  1. Een coach die verantwoordelijk is voor het proces, de implementatie en het resultaat.
  2. FUN. Want zonder plezier gaat niemand harder lopen en wordt het ‘weer zo’n moetje van bovenaf’.

Tot slot delen we elk kwartaal de members op in teams zodat samenwerking wordt versterkt en ze verbinding leggen met andere cirkels of afdelingen.

Hoe ziet dat eruit voor 2021?

2021 staat voor ons in het teken van FIT2021. We begonnen daarom dit jaar ook met een KICKSTART (en dat deden we volledig digitaal). Ons belangrijkste doel: onze mensen weer fit krijgen. Dat werd een van de prioriteiten in Q1. Want zonder blije mensen, geen blije klanten en minder winst. Ook wel Service Profit Chain.

Wij geloven in samen, dus we maakten buddy teams. We zijn namelijk niet bang voor een beetje competitie (eerlijk gezegd, in onze organisatie, heb ik nog nooit zo’n stelletje ‘over competitieve’ mensen bij elkaar gezien). Door een buddy te hebben werd je samen verantwoordelijk voor elkaars fitheid. Je ging gezamenlijk de strijd aan met de andere teams.

Het hele kwartaal door waren er verschillende fit thema’s met elke week een nieuwe challenge. Maar naast deze fun-elementen gaven de buddy-teams ook hun zakelijke doelen door. Voor elk behaald doel kon je punten scoren, zoals elke ochtend koud afdouchen, meedoen aan Ommetje, sporten, suikervrij eten, het opschrijven van geluksmomentjes tot de tijd nemen voor ontspanning. Maar ook het behalen van certificaten, modules leren, uitbreiden van klant portfolio, etc. Dit is slechts een greep uit de selectie.

Maar wanneer zijn we dan écht succesvol?

Aan het begin van de game hebben we iedereen eerlijk gevraagd hun fitheid te beoordelen met een cijfer. De cijfers waren continue zichtbaar voor alle teammembers. Juist doordat wij zoveel vertrouwen in elkaar hebben, konden wij transparant en eerlijk zijn naar elkaar. En dat vinden wij juist zo fijn als team.

Na de nulmeting begin dit jaar stelde we voor einde Q1 ook een meting op. We hadden het doel gesteld met elkaar om minimaal in het groen te staan en samen een 7,5 gemiddeld te scoren. Tussendoor hadden we checkmomenten om te kijken of iedereen op de goede weg zat.

Uiteindelijk hebben we dit doel afgesloten met een 8 gemiddeld. Een fantastische prestatie waar we allemaal heel erg trots op zijn. De game zorgde voor verbinding, dat we het échte gesprek met elkaar konden voeren en hielpen om elkaars fitheid centraal te stellen. En dat lukte ons ook nog eens vanuit huis. Juist doordat wij onze mensen de tools en handvatten boden om ook in het digitale tijdperk verbinding met elkaar te maken.

Verder met Q2

Inmiddels zijn we volop in het subthema van Q2. In dit kwartaal zetten we de groei van onze organisatie centraal. Maar wel op een zodanige manier dat het op een gezonde manier past bij onze mensen. Daarom spelen wij nu het ‘Ikea Groei Spel’ waarbij je van je eigen Bällast af moet, wil je kunnen groeien. Hoe dat er precies uit ziet? Daarover later meer.

Aan de slag met fitheid in jouw team?

Wil je aan de slag met fitheid in jouw team? Zou je willen sparren of wil je er vrijblijvend meer over weten? Leuk, ik kom graag met je in contact via [email protected].

Het mooie is, dat deze game al helemaal uitgewerkt bij ons op de schappen ligt. Dus je zou direct kunnen beginnen met het fit maken van jouw organisatie. Ready. Set. Go!

Stay tuned!

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Franka Juta
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN