Stephan is Business Intelligence Consultant en Agile Coach – combineren van data en intuïtie

Hoe je techniek en business bij elkaar kunt brengen in je dagelijkse werk?

3
 min read  |  
3/8/2022
 |  
Onze teammembers

Stephan is met alweer iets langer dan twee jaar in dienst bij TeamValue en een gewaardeerd collega. Als Senior Business Intelligence Consultant weet hij alle ins & outs als het gaat over datastructuren, modelleringen en o.a. Power BI. Hoe hij vanuit de techniek in aanraking kwam met de business en hoe hij dagelijks data en intuïtie aan elkaar koppelt? In deze blog legt hij het uit. Ken je hem nog niet? Nou, dat weten we snel op te lossen.

Wat de werelden van een BI Consultant en een Agile Coach met elkaar te maken hebben

Bij ons werken Data Engineers, Cloud Developers, Azure Architecten, BI Consultants, maar ook Agile Coaches, Scrum Masters en Business Analisten. ‘’Ik ben een van die BI collega’s’’, zegt Stephan. Ik ben bij TeamValue komen werken omdat ik geloof in een club met gelijkgestemden en in ontwikkeling. In niet blijven hangen in wat je al jaren doet, maar in de samenwerking tussen business en IT. Nu hoor ik je denken... BI Consultant en Agile Coach? Laat me uitleggen hoe dat zo ontstaan is.  

Na jarenlange ervaring in de techniek en de continu veranderende wereld is het niet de vraag of je je nog technisch kunt ontwikkelen maar meer de vraag wanneer en waarin. Ik werk eigenlijk altijd mee in DevOps teams. Tot ik op een dag de vraag kreeg of ik het geen toffe uitdaging vond om als Coach en vanuit het proces de teams te ondersteunen waar ik normaal zelf in werk. Spannend? Ja! Een mega toffe ervaring? Zeker wel! Vanuit TeamValue kreeg ik direct vertrouwen om deze kans te pakken en tot nu toe is het een mooie uitdaging en een verrijking van mijn werk als Consultant. Zowel technisch als niet technisch. Je herkent snel situaties waar teams in zitten vanuit je eigen ervaring, wat maakt dat je snel kunt schakelen. En waar nodig heb ik een vangnet van Agile Coaches bij TeamValue waar ik goed mee kan sparren.

Waar ik vroeger onderdeel van het team was en signaleerde, ben ik nu dus echt zelf betrokken bij die change. Allebei de rollen voelen ook heel natuurlijk. Dus wie zich zorgen maakt over of ik wel of niet de techniek uitstap. Ik stap zeker niet de techniek uit, maar ik sluit niet uit dat ik mijn ontwikkel- en coachingswerk naast elkaar blijf doen.

Welke functie je tegenwoordig ook hebt. Je leest steeds meer over de T-shaped professional. Moraal van het verhaal? Welke skills wil je ontwikkelen in de diepte en in de breedte? Welke vakinhoudelijk en welke op soft skill niveau?

T-shaped professional? Doorgroeien bij TeamValue staat vast, hoe je dat doet is aan jou

Je hebt bewust of onbewust direct een andere positie binnen een project.  Of het vanzelf ging? In het begin had ik wel een beetje lef nodig moet ik zeggen. Eenmaal gestart, merk je dat mensen open en eerlijk zijn vanaf het eerste moment. Ze willen namelijk zelf ook verandering en verbetering. Dat is mooi om te zien en voelen. Het voelt eigenlijk als een logische stap om door te groeien in mijn soft skills en coachingsvaardigheden. Dat hadden ze hier bij TeamValue goed gezien.  

Eigenlijk zorg ik ervoor dat we onze best practices en ons Golden Path ook buiten TeamValue doorvoeren. Organisaties helpen we met een architectuur die toekomstproof is en onze agile manier van werken, waar ze ook na ons vertrek zelf mee verder kunnen. Dat vind ik nou echt cool!  

Momenteel werk ik dus in twee verschillende rollen. Als BI Consultant bij de ene klant en als Agile Coach bij de andere opdrachtgever. Mijn belangrijkste leerdoelen voor dit jaar? Mensen aanspreken, keuzes maken, nog meer verantwoordelijkheid pakken en het begeleiden van teams en junioren intern. Het is hier niet de vraag of je gaat doorgroeien maar meer welke kant op en wanneer je de handschoen oppakt die je wordt aangereikt. Meestal krijg je een groeipad naar leuk werk, maar hier doe ik vanaf dag 1 al leuke dingen en dat is toch wel uniek en had ik niet verwacht.  

We zeggen wel eens: als je hier komt werken ga je door je eigen plafond heen. Ik kan na twee jaar zeggen dat dat ook echt zo is. Eerst stond ik er nooit zo bij stil, maar deze ervaringen hebben mijn werkbeeld enorm verbreed.  

Meer verhalen van collega’s lezen? Doe je via TeamValue - Blog

Sla jij ook de brug tussen Business en IT?

Laten we eerlijk wezen. Vanuit data wordt een gesprek richting de business een stuk makkelijker. Maar los van al die inhoud moet het ook een beetje leuk en inspirerend zijn om een gedragsverandering te starten. Wil jij zelf ook de stap maken? Communicatielijnen in organisaties beter snappen? Op directieniveau samenwerken en leren van Senior techneuten en technieten? Dan heb ik twee adviezen voor je:  

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Stephan Stavasius
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN