Techneut vs techniet – wie ben jij?

We maken er grapjes genoeg over op kantoor. We hebben zelfs 'techneut' en 'techniet' laptop stickers. Ook weten we dat we beiden nodig hebben voor een goede samenwerking tussen business en IT. Lees je mee?

5
 min read  |  
24/6/2022
 |  
Onze teammembers

In 'hokjes' denken is niets voor ons. Maar we kunnen wel een duidelijk onderscheid maken tussen onze 'techneut’ collega’s en onze ‘technieten’. We hebben er zelfs laptopstickers voor ontworpen. Wat we precies met deze termen bedoelen? In hoeverre we verschillen? En wat juist ook de overeenkomsten zijn? Maria, Hans en Malique (alledrie techniet) vertellen waarom werken met techneuten zo tof is.

Techneut vs techniet

Simpel gezegd is een techneut bij ons iemand die code begrijpt, aanraakt, schrijft, daar slimme automatiseringen mee doorvoert en bedrijfskritische applicaties bouwt. Een techniet is iemand die geen code aanraakt maar niet-IT-werkzaamheden verricht en vervolgens wel met de systemen werkt. Denk aan ons agile transformatie team, office management, marketing, sales, etc. Techneut of techniet? Het is belangrijk dezelfde taal te spreken, ‘aan’ te gaan op dezelfde waarden en samen richting een doel te werken. Iedereen die start bij TeamValue moet lachen om deze vergelijking. We schreven er ook een post over op LinkedIn. Maar wat houdt die samenwerking nu concreet in en hoe ervaren technieten het om te werken in een techneuten bedrijf?

Werken bij een IT Consultancy club

Werken als Accountmanager, Office Manager en Online Marketeer bij TeamValue. Het zijn de ondersteunende functies, ook wel de interne backbone genoemd. Naast onze techniek collega’s (Cloud Engineers, Software Developers en Business Intelligence Consultants) werken we als technieten veel samen met elkaar en met onze IT’ers. Is werken bij een IT Consultancy club voor technieten dan een bewuste keuze? Voor Hans niet en Maria wel. Maria komt uit de IT branche en zocht een functie in een soortgelijk bedrijf. j Maar zowel Hans als Maria gingen vooral aan op de manier van werken binnen TeamValue, de familiecultuur, het meebouwen en ontwikkelen aan de organisatie en het samenwerken binnen het team. Hans vult daarbij aan:

‘’Uit het verleden ben ik als Accountmanager gewend aan het time/material model van interim management/consultancy.bedrijven. Het was een verademing om te zien en voelen hoe we dat anders doen bij TeamValue. Hier ligt de focus niet op het zoveel mogelijk uren factureren, maar op het echt toevoegen van waarde aan onze klanten. Er is sprake van vergaande teaming met zowel de collega’s als de stakeholders van de klant, wat maakt dat er een gezamenlijke verantwoordlijkheid is voor het resultaat.’.

Bekijk de klantcases om te zien waar we zoal aan werken

Dat is ook precies waar Maria op aan gaat. ‘’Ik ben van A tot Z bezig met alles rondom office support en HR. Facturatie, onboarding van nieuwe medewerkers, HR beleid, inrichting van nieuwe systemen, noem het maar op. Ops is niet slechts beperkt tot 1 specialisatie. Never a dull moment!’’.

Voor Malique is het werken binnen de IT zeker ook een bewuste keuze. ‘’Daar gaan de ontwikkelingen snel, collega’s zien de waarde vaak snel in van (content) marketing, er zijn veel updates te delen en mooie verhalen te vertellen. Ook het tech aspect van een rol als Marketeer raak je snel aan. De nieuwe projecten gaan over campagnes, data en nieuw in te richten systemen’’. Wat ze als techniet binnen de IT nog meer tof vindt aan haar job? Lees hier mee over de baan transfer.

(Technische) hoogtepunten van het afgelopen jaar

In een wereld waar veel beweging is delen we best practices, failures en successen met elkaar. Wat waren voor Maria, Hans en Malique tot nu toe de hoogtepunten?

Voor Maria bestaat haar dienstverband tot op heden vooral uit hoogtepunten. Ze is betrokken bij veel nieuwe oplossingen, ze heeft al een flink aantal nieuwe collega’s binnen zien komen en kan in haar rol als Office Manager ook echt verandering in gang zetten. En dat is niet overal zo. ‘’Vaak is het vooral uitvoering. En het was nu juist de combinatie mét verdieping en de oprechte teamspirit die ik zocht en vond bij TeamValue’’.

Voor Hans is het vooral de goede balans tussen verantwoordelijkheid en vrijheid die hij heeft in zijn rol als Accountmanager. Qua ervaring is het moment dat hij naar de wedstrijd PEC Zwolle - Ajax ging met een aantal klanten. Niet louter het affiche was waar onze relaties voor kwamen, maar vooral om waardering te geven aan de wijze van samenwerking die wij met ze zijn aangegaan en ons commitment op het resultaat. ‘’Ons model van Customer Intimacy past mij dan ook erg goed’’, aldus Hans.

Malique beaamt hetgeen Hans en Maria zeggen en vult nog aan: ‘’Ik heb hier meer dan ooit een wit A4’tje waar ik plannen kan maken, uitvoeren en bijsturen. Letterlijk is geen dag hetzelfde en daar ga ik heel goed op. Net zoals veel van mijn andere collega’s hou ik niet perse van routine en wie weet ga ik in de toekomst wel voor een dubbele sticker op mijn laptop...’’. Wil je weten wat techneuten zeggen over werken bij TeamValue? Neem dan een kijkje tussen onze blogs.

Wie ben jij?

Ben jij techneut of techniet? Tot welke je ook aangesproken voelt, een harde keuze is niet altijd nodig! Wij bouwen bruggen tussen Business en IT en we zoeken nieuwe collega’s voor beide ‘hokjes’. Zoek jij een werkgever waar je echt mee kan bouwen, regie hebt over je eigen loopbaan en waar we samenwerken als een familie? Jobs.teamvalue.com.

Nieuwsgierig naar de andere TeamValue tegeltjes? Volg ons dan op LinkedIn of Instagram.

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Maria Jongkind
Hans Borkent
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN