De teamwaarden volgens TeamValue

Teamwaarden. Typ het in op Google en je krijgt ruim 6.000 hits. Van alle soorten teamwaarden tot diverse oefeningen om de teamwaarden in een team te ontdekken. Waar begin je? En hoeveel moet ik er kiezen? Als Agile consultants zien wij veel organisaties vanbinnen. En wat blijkt: elke keer komen we op dezelfde drie teamwaarden terug. Een drie-eenheid die voor elk team geldt.

8
 min read  |  
14/9/2023
 |  
Business transformation

In deze blog neemt Agile Coach Franka je mee in de teamwaarden die wij zelf als organisatie hanteren, maar ook toetsen, implementeren en optimaliseren bij onze opdrachtgevers. Benieuwd? Lees dan snel verder.

De 3 teamwaarden

We kunnen er kort over zijn. De basis begint bij veiligheid, lef en fun. Deze drie teamwaarden wil je als stakeholder of management borgen binnen je teams.  

Starten wij met een nieuw project bij de opdrachtgever, dan kijken we allereerst of deze drie waarden aanwezig zijn. Schort het in het team? Komen ze afspraken niet na? Of beleven ze geen plezier? Grote kans dat de teamwaarden onderbelicht zijn. Tijd voor actie dus!

Teamwaarde: veiligheid

We starten met de allereerste teamwaarde, want zonder veiligheid geen lef. Dus die nemen we als eerst onder de loep.

Met de teamwaarde veiligheid creëren we een omgeving waarin fouten maken moet, waarin niemand wordt afgevallen, er respect is voor elkaar, en waar mensen kwetsbaar durven te zijn als het nodig is. Het stimuleren van samenwerking, zowel binnen als buiten het team.  

De basis voor het creëren van veiligheid:

  • Zorg voor een open en veilige werksfeer waar het nooit ten koste gaat van iemand (anders spreek je diegene aan).   
  • Geef alleen hulp als de ander daarom vraagt. Stimuleer het stellen van hulvragen en complimenteer. Dus geef niet alleen complimenten aan degene die de hulp gegeven heeft, maar ook aan degene die de hulpvraag heeft gesteld.  
  • Zorg dat de juiste snaar wordt geraakt bij retrospectives en haal het échte verhaal/gevoel naar boven.  Als je merkt dat er iets speelt, snij dan het onderwerp aan. Het is ontzettend belangrijk om de onderstroom te bespreken. Doe je dit niet, dan gaan gevoelens etteren en ten slotte de samenwerking in de weg zitten.  
  • Onderzoek of iedereen zich durft uit te spreken en stimuleer/coach dat dit gebeurt. Iedereen moet zijn of haar mening kunnen geven.
  • Stimuleer verbinding en een onderlinge band. Zoek dus ook de informele lijn met elkaar op.
  • Nieuwe leden in het team? Zorg dat je de waarde veiligheid direct bij hen neerlegt. Dat is de basis.  

Teamwaarde: lef

Zodra de teamwaarde veiligheid is geborgd, gaan we verder met de teamwaarde lef. Als team mag je ambitieus zijn en de lat hoog hebben liggen. Daarentegen is het wel belangrijk dat je elkaar durft aan te spreken en er samen naar streeft om het beste uit jezelf én het team te halen.  

Teams met lef durven dingen te doen die ze spannend vinden. Ze durven te experimenteren, te falen en te leren. Ze gaan juist dat moeilijke gesprek aan en laten zich horen wanneer anderen dat niet doen.  

De basis voor het ontwikkelen van lef:

  • Feedback geven, feedback vragen en feedback afdwingen. Je geeft nóóit feedback aan iemand namens een ander. Dus komt er iemand naar je toe met feedback voor een ander, dan stuur je diegene naar de desbetreffende persoon. Wordt feedback niet uitgesproken? Breng ze dan bij elkaar en initieer een feedbackgesprek.  
  • Ben je team lead? Geef dan zelf het goed voorbeeld door feedback te geven en de onderstroom te benoemen als die aanwezig is.  
  • Houd mensen aan hun verantwoordelijkheid en spreek hierin je verwachting naar elkaar uit. 
  • Coach de ander om die verantwoordelijkheid te pakken en doe hierin zelf een stap achteruit.  
  • Ga moeilijkheden niet uit de weg, maar bespreek ze. Dingen bespreekbaar maken, is vaak minder moeilijk dan we denken.  
  • Kortom, we scheppen een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn en het maximale uit zijn of haar persoonlijke- en inhoudelijk ontwikkeling kan halen. Alles met als doel: een goed presterend team.  

Teamwaarde: fun

Klinkt dit allemaal een tikje té serieus? Dat klopt. Zolang je geen fun toevoegt, zou dat ook het geval zijn. (Samen)werken moet óók leuk zijn. Dus zorg ervoor dat resultaten gevierd worden.  

De basis voor het toevoegen van fun:

  • Maak het leuk door gezamenlijk een doel te bepalen en dit na te streven.
  • Vier successen. Dus koop die taart of organiseer die borrel als de sprint is behaald.  
  • Durf creatief en innovatief te zijn. Hebben jullie iets nog nooit gedaan, dan is het nu tijd! Stap uit je comfortzone.  
  • Fun mag ook luchtig zijn, zoals een praatje bij het koffieapparaat.  
  • Wil je helemaal out-of-the box gaan, voeg dan een game-element toe. Dit kan een doorlopend spel zijn of worden toegepast op specifieke momenten. En nog belangrijker: beloon! Stel de beloning van tevoren af. Wordt het resultaat behaald, vier dit dan samen als team. Meer weten hierover? We schreven hier een blog over: ‘Weg met die suffe strategie. Kies voor de Rockerfeller methode’.  

Het draait allemaal om commitment

We horen je denken: hoe zorg ik ervoor dat mijn team met deze teamwaarden niet gaat ‘freewheelen’? Simpel. Het draait allemaal om commitment. Maak duidelijk als team waar je ‘ja’ tegen zegt en stuur bij. Communiceer, informeer en escaleer waar nodig. Alleen zo krijg je een team waarop je kunt bouwen, waar onderling vertrouwen heerst, afspraken nagekomen worden en tijdig aan de bel getrokken wordt. En ja, ook met een heleboel plezier!

Hoe commitment afgeven, behouden en bijsturen werkt? Welk proces het team moet doorlopen om alle stakeholders geïnformeerd en happy te houden?

Download dan nu gratis onze cheat sheet over het geven van commitment.

P.S. Hulp nodig? Geen probleem, wij hebben wij Agile coaches om je hierbij te helpen. Neem contact op met Hans Borkent via [email protected] of bel hem op +31 (0)6 46 00 31 71.

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Franka Juta
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN