De Coen & Xander show – nee... niet die van radio 538

Nieuwsgierig naar de geschiedenis, reis en huidige situatie van het BI koppel? Pak je koffie er alvast bij!

7
 min read  |  
5/7/2022
 |  
Onze teammembers

Coen & Xander ontmoetten elkaar 15 jaar geleden. Sinds toen is er veel veranderd. In dit blog lees je meer over het verleden van Coen & Xander, hun loopbaan en hoe ze de toekomst bij TeamValue en in de IT-markt voor zich zien. En wie weet, wellicht gaan de mannen het nog wel over muziek hebben. Op een warme juni dag in 2007 ontmoeten Coen & Xander elkaar in ‘het kleine rookhokkie’ op de vierde verdieping van een oud werkgever op kantoor. Sinds toen is er veel veranderd.

Coen’s eerste maanden bij TeamValue

Coen startte per 1 maart als Data Engineer bij TeamValue. De eerste paar weken verliepen lekker rustig, maar hier is hij inmiddels op teruggekomen. Het was voor hem in het begin vooral wennen aan de overgang van een groot bedrijf naar een scale-up. Voor Coen was het vooral wennen aan de communicatie onderling, de directe feedback en de impact van de acties die je doet. Bij TeamValue en haar opdrachtgevers maak je echt significant impact. Wat Coen erg aanspreekt in TeamValue? Welke mooie projecten we doen, de filosofie achter TeamValue en hoe Anton en collega’s projecten opzetten vanuit de persoonlijke benadering en waarde-as. ‘En natuurlijk het feit dat ik weer met Xandertje kan ‘spelen’ aka developen!’

Grootste verschillen tussen een corporate en een scale-up

Coen & Xander hebben allebei bij grote bedrijven gewerkt. Nu ze beiden bij een scale-up werken kunnen ze de verschillen en voordelen goed zien. Hetgeen Xander zo fijn vindt aan een kleiner bedrijf? Op het moment dat iets lukt, heb je het helemaal zelf gedaan. Dit geldt ook voor als iets misgaat, je kunt niemand anders de schuld geven. Jij bent verantwoordelijk voor jouw successen. Er is veel transparantie, waardoor je veel zichtbaarder bent voor je collega’s. Als het niet lekker loopt, is dit ook heel zichtbaar maar tegelijkertijd heeft iedereen dit weleens. We staan voor elkaar klaar. De welbekende TeamValue en niet I-Value. Coen vult aan: ‘Bij TeamValue voel je echt de Ohana-cultuur. De aandacht die er is voor jou als persoon. Ook de ‘Who are you gonna call?’ meeting die tweemaal in de week op de planning staat kan Coen erg waarderen. Hierbij vertellen collega’s over hun dag, weekend en hoe het verder met ze gaat. Ook worden er soms nieuwtjes of successen op werkgebied gedeeld. Je bent hier geen nummertje, je kiest je eigen pad. Met elkaar’.

Coen & Xander samen vliegend het nieuwe jaar in

Vorig jaar november werd er vanuit TeamValue een actie gecommuniceerd waarbij je vliegend het nieuwe jaar in kon als je als teammember een nieuwe collega aandroeg. Destijds bracht Xander Coen aan als referral. Op de vraag waarom Xander Coen aandroeg, was zijn eerste reactie: ‘’Waarom nu pas?’’. Coen verhuisde van Brabant naar Noord-Holland. Dit maakte het kantoor in Zwolle een meer haalbare plek en ook was het een logischere locatie omdat veel klanten zich in Noord-Holland bevinden. In eerste instantie herkende Coen zich niet in de vacatures die open stonden. Deze waren meer gericht op data visualisatie. Toen heeft Xander in het weekend samen met Malique een nieuwe vacature gecreëerd voor de functie van Data Engineer en heeft deze naar Coen doorgestuurd met de vraag: En nu dan? ‘’De dubbeltjes vielen allemaal op de juiste plek’’, aldus Coen. En de rest is geschiendenis.

Benieuwd om welke actie het ging? Tickets helikoptervlucht actie. Check het blog hier.

De wegen van twee vakidioten die elkaar toch weer kruizen

Coen & Xander zijn beide weggegaan bij hun oud werkgever. Al dan niet - na wat uitstapjes - en projecten zijn de mannen vervolgens hun eigen weg ingeslagen. Coen heeft bij verschillende bedrijven gewerkt en Xander is bij TeamValue aan de slag gegaan als tweede medewerker naast eigenaar Anton. Inmiddels werkt Xander alweer 7 jaar bij TeamValue. Dit betekent echter niet dat de twee niet meer met elkaar hebben samengewerkt. Xander zat op een gegeven moment op een project bij KPMG waar hij iemand nodig had, ja je raadt het al, zoals Coen! Coen wist dat Xander aan dit project werkte, omdat een paar van Coens collega’s hier destijds ook aan meewerkten. Iemand moest de BI’ers op data architectuur vlak gaan begeleiden. Xander heeft toen Coen geadviseerd voor deze rol bij het bedrijf waar Coen toen werkte. Samen zijn Coen & Xander voor KPMG het hele land door geweest. Totdat het project door de coronacrisis werd stopgezet en uiteindelijk geannuleerd. Ook al werkt Xander dus al 7 jaar bij TeamValue, het laatste grote project waar hij samen met Coen aan heeft gewerkt is pas anderhalf jaar geleden!

7 jaar in dienst bij TeamValue. Een magisch getal voor Xander. Check hier het blog met o.a. zijn milestones.

Coen over Xander: ‘The proof of the pudding is in the eating.’

Xander over Coen: ‘Bijna alles is wel te doen, maar alles is wel heel veel.’

Goals voor de toekomst

Coen & Xander hebben inmiddels al een flink stuk verleden met elkaar opgebouwd. Maar wat zijn eigenlijk hun doelen, op zowel persoonlijk en professioneel gebied? Coen zou uiteindelijk meer op de ‘denk en regel klussen’ terecht willen komen. Meer dan het echte doen. En dan niet als bijvoorbeeld Scrum Master maar als Data Architect. Maar momenteel vindt hij het doen ook nog wel heel erg leuk. Al lachend vertelt Coen dat Xander’s doel is om minder dan 8 uur op een dag te werken. Xander heeft zijn carrière op datagebied altijd laten leiden door dingen die hij bij projecten tegenkwam, waarbij hij dacht: waarom doet de rest van de wereld dit niet? Want het is echt superbelangrijk dat je dit doet’. Dan heeft hij het onder andere over Data Security, het bouwen van Data Lakes, etc. Momenteel zit Xander niet meer zozeer op de data architectuur kant. Hij is meer bezig met hoe we dingen op een veilige manier kunnen doen. En hoe we zorgen dat het ook voor onze klanten veilig blijft. ‘Tegenwoordig zit ik meer aan de kant van datamanagement en security. Het zorgen dat iedereen zijn werkomgeving veilig is en niemand belemmerd wordt in hun werk.’ Xander vindt dit super interessant en wil dat dit jaar bekronen met een certificaat. Het Microsoft AZ-305: Designing Microsoft Azure Infrastructure Solutions Certification. Dat betekent weer een certificaat aan onze wall of learning!

Ontwikkeling, flauwe grappen en de liefde voor SQL

Over de afgelopen 15 jaar dat Coen & Xander elkaar kennen, hebben zij zich beiden flink ontwikkeld. Ze omschrijven samengevat wat zij hebben gezien in de ontwikkeling van de ander. Coen vertelt dat de pratende IT'er nog meer is gaan praten. Xander is altijd de pratende IT’er geweest en nooit lang stil geweest. Wat hem het meest opvalt is dat Xander minder in de code is gaan zitten en nog meer is gaan praten, maar dan wel over andere dingen dan vroeger. Ook is Xander nooit ver van een whiteboard en markers te vinden. Tegenwoordig heeft hij zelfs een 'whiteboardschrift', hierin tekent hij al zijn ideeën uit. Xander vertelt dat toen hij Coen leerde kennen hij al aan het hobbyen was met databases. Daarna is hij veel meer de service, delivery en beheer kant opgegaan. Coen zat altijd aan de kant van het probleem van de klant. Het oplossen en het resultaat dat telt. Eigenlijk altijd georiënteerd vanuit 'iets is ongelooflijk stuk of niemand weet meer hoe het moet', dan bel je Coen. Die duikt erin, laat het niet meer los en lost het op. Coen heeft dit nu nog steeds maar zit nu meer aan de creatie kant. ‘Dus nu maakt hij zelf de producten die vanaf het begin goed functioneren. Er staat een basis in de cloud die stabiel en wendbaar is.’

Naast het serieuze harde werken is er ook ruimte voor grappen. Coen & Xander vinden het nog steeds erg leuk om elkaar af te troeven met allerlei onzinnige weetjes over hoe een database werkt. ‘Wist jij dat...?’ Daarnaast blijft SQL voor Coen & Xander toch wel een oude liefde. ‘Wij zijn en blijven heel erg fan van de taal SQL - en hoe we met data omgaan. Het gaat om de kleine dingen die erg effectief zijn en de hele manier van denken.’

Zo’n lange blog... en dan hebben we het nog niet eens over muziek gehad... wil je horen wat ze op kantoor zoal spelen? Check onze Spotify list en ontdek welke team members die dagelijks luisteren en aanvullen!

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Coen de Loos
Xander Kuiper
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN