TeamValue job uitgelicht - De rol van Business Analist in de praktijk

Als Business Analist bij TeamValue zorg je voor een échte (digitale) transformatie.

4
 min read  |  
3/2/2023
 |  
Onze teammembers

Asjen en Simon werken beiden als Business Analist bij TeamValue. Ze slaan de brug tussen business en IT. Maar wat houdt die rol nu concreet in? Wat zijn hun werkzaamheden bij opdrachtgevers? Waarom werk je als consultant in twee werelden? En wat maakt hun werk naar eigen zeggen zo tof? Je leest het in deze blog. Rechtstreeks vanuit de praktijk.

De mythes van werken als Business Analist ontrafeld

Wat vertel je op een verjaardag of langs het sportveld over je baan als Business Analist? Voor de heren geen moeilijke vraag. Simon: ‘’Ik ben bezig met de toekomst en kijk naar wat er nodig is om een bepaald doel te halen’'. Asjen vertelt dat hij - samen met IT - bedrijfsprocessen helpt te verbeteren en te automatiseren.

Beiden zijn ze het erover eens. IT moet ondersteunend zijn aan de rest van de organisatie. Maar dan moeten business en IT elkaar wel beter leren begrijpen. Precies waar deze twee mannen onze opdrachtgevers bij helpen.

De belangrijkste mythe is dat Business Analisten veel bezig zijn met het bouwen van code. Simon: ‘‘In onze rollen is dat niet zo. Het is daarentegen ook weer niet zo dat we alleen maar bezig zijn met het opstellen van requirements.’’ Asjen: ‘‘Business Analyse is geen lopende bandwerk. Een wens is vaak een soort ‘black box’. Achter een ogenschijnlijk simpele verandering zit vaak veel meer achtergrond en complexiteit. Als Business Analisten brengen we dit in kaart en zorgen we ervoor dat alle neuzen vervolgens dezelfde kant op komen te staan. Wat hebben we technisch precies nodig, wat is de beste manier om diverse belangen mee te wegen en hoe communiceren we daarover? Empatisch luisteren is dan een veelgevraagde skill.’’

‘’Ambitieuze projecten. Dat is waar we voor gaan. Soms betekent dit, dat je uit je comfortzone moet stappen. Dit brengt jezelf, maar ook de organisatie naar een hoger niveau.''

Waarom communicatie minstens net zo belangrijk is als technische requirements

Techniek. Het is ons werkveld. Het is een groot onderdeel van ons werk. Maar naast techniek is communicatie net zo belangrijk. Misschien soms wel belangrijker. Via user stories, via tekst, in gesprek met elkaar, maar ook in non-verbale communicatie. Simon: ‘‘Als Business Analist moeten we dat goed kunnen aanvoelen, luisteren, doorvragen en oplossingen tastbaar maken. Het liefst met een visualisatie, zodat het voor iedereen gaat leven en stakeholders bereid zijn hun gedrag aan te passen voor het hogere doel.’’

De grootste uitdaging tot nu toe? Dat is volgens beiden dat belangen weleens conflicteren. Alle verschillende invalshoeken moet je in kaart brengen om vervolgens een goede discussie op gang te brengen. Pas dan kom je tot een oplossing. Asjen: ’‘Binnen organisaties heeft iedereen zijn eigen zienswijze, wensen en eisen rondom een bepaald onderwerp. Dit maakt het veranderen complex, iedereen verwacht er wat anders van. Onze taak is om het ‘complexe’ tastbaar te maken.’’

‘’Communicatie is key. We vullen niet zomaar een rol in. We werken samen met collega’s van TeamValue, de klant en onze freelance community’’.

De evolutie van Business Analyse binnen digitale transformaties

Asjen heeft gewerkt in verschillende rollen. Van Informatie Analist, Scrum Master tot Product Owner. En vandaag de dag als Business Analist. Alle rollen hebben een gemeenschappelijke deler: de wensen van de business tastbaar en concreet doorvertalen naar IT.  Simon beaamt dit. ‘‘De rol van Business Analist bij TeamValue in de praktijk is leuk en complex. Bij de ene klant zorgen we voor een eenduidige manier van werken terwijl we bij de andere klant vooral meewerken in het dagelijkse proces. Altijd vanuit dezelfde principes. We zijn transparant, laten voorbeeldgedrag zien en nemen verantwoordelijkheid. Meer weten hierover? Download dan onze BizDevOps leaflet.

Als we kijken naar de evolutie binnen business analyse zien we steeds vaker vraagstukken rondom Data Ops werken. Maar ook rondom het helder krijgen van een duidelijke roadmap, samenwerking tussen teams of het bouwen van een data warehouse met rapportages die óók de business kan begrijpen. In alle opdrachten gaat het om structuur en een heldere communicatielijn. Precies wat onze way-of-work ‘The Golden Path’ toepast.

‘’De aanpakkers van de toekomst kijken verder dan de vraag. Ze doen meer dan wat er van ze gevraagd wordt. Waarbij 'value' en goede communicatie altijd op nummer één staan.''

Word Business Analist bij TeamValue

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd? Is deze rol op jouw lijf geschreven? Solliciteer dan op de functie van Business Analist. We zijn benieuwd naar je verhaal. Bekijk de openstaande vacature.

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Simon de Vries
Asjen van den Berg
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN