TeamValue job uitgelicht - De rol van Business Analist in de praktijk

Als Business Analist bij TeamValue zorg je voor echte (digitale) transformaties.

4
 min read  |  
3/2/2023
 |  
Onze teammembers

Asjen & Simon werken als Business Analist bij TeamValue. Ze slaan de brug tussen business en IT. Maar wat houdt die rol nu concreet in? Wat zijn hun werkzaamheden bij opdrachtgevers? Waarom werk je als Consultant in twee werelden? En wat maakt hun werk naar eigen zeggen zo tof? Je leest het in deze blog. Rechtstreeks gegrepen vanuit de praktijk.

De mythes van werken als Business Analist ontrafeld

Wat vertel je op verjaardagen of langs het sportveld over wat je doet als Business Analist? Nou, daar gaven de mannen het volgende antwoord op. Simon: ‘’Ik ben bezig met de toekomst en kijk wat er nodig is om een bepaald doel te halen!’'. Asjen vertelt dat hij samen met IT helpt bedrijfsprocessen te automatiseren. Beiden zijn ze het erover eens dat IT ondersteunend moet zijn aan de rest van de organisatie. Maar dat die twee elkaar wel beter moeten begrijpen. En daar helpen ze mee.

De belangrijkste mythe volgens Simon is dat Business Analisten ook veel bezig zijn met code en bouwen. Dat is in onze rollen niet zo. Maar je bent ook echt niet alleen maar bezig met het opstellen van requirements. ‘’Business analyse is ook geen lopende band werk.’’, aldus Asjen. Een wens is vaak een soort 'black box'. ‘'Achter een ogenschijnlijk simpele verandering zit vaak veel meer achtergrond en complexiteit. Die brengen we in kaart en zorgen dat iedereen hetzelfde beeld krijgt over waar we nu staan en waar we naartoe willen’’. Wat is er precies nodig technisch en niet technisch en wat is de beste manier om diverse belangen mee te wegen, afstemming te vinden en daarover te communiceren. Empatisch luisteren is dan een veel gevraagde skill!

‘’Ambitieuze projecten. Dat is waar we voor gaan. Een beetje uit je comfortzone daarvoor gaan, vinden we niet erg. Je brengt jezelf en ook de organisatie naar een hoger niveau.

Waarom communicatie minstens net zo belangrijk is als technische requirements

Techniek. Het is ons werkveld. Het is een groot onderdeel van waar we iedere dag tegenaan kijken. Maar in de rol van Business Analist heb je meer en meer te maken met communicatie. In welke vorm dan ook. Via user stories, via tekst en/of afbeeldingen, in gesprekken met elkaar, non-verbale communicatie. Dat is misschien nog wel belangrijker om mee te nemen om de wensen te vertalen in requirements en werk voor IT-teams. Als Analist moeten we goed kunnen aanvoelen, begrijpen wat iemand bedoelt, luisteren, doorvragen en ook een oplossing tastbaar maken. Het liefst met een visualisatie, zodat het voor iedereen gaat leven. En alle stakeholders bereid zijn hun gedrag aan te passen voor het hogere doel.

De grootste uitdaging tot nu toe? Dat is volgens beiden de belangen die weleens conflicteren. Die verschillende invalshoeken moet je dan toch allemaal in kaart brengen en een goede discussie op gang helpen die ook tot een oplossing komt. "Binnen organisaties heeft iedereen zijn eigen zienswijze, wensen en eisen rondom een bepaald onderwerp. Dit maakt het veranderen complex: iedereen verwacht er wat anders van. Onze taak is het om het complexe eenvoudig te maken."

Als Consultant bij TeamValue werken we eigenlijk in twee werelden. We werken binnen een eigen project, maar krijgen ook veel mee van andere projecten waar collega’s aan werken. Iedere omgeving (organisatie of technisch) is uitdagend en als Consultant val je eigenlijk altijd met je neus in de boter. Je kunt direct waarde leveren.

‘’Communicatie is key. We vullen niet zomaar een rol in. We werken samen met collega’s van TeamValue, de klant en onze freelance community’’.

De evolutie van Business Analyse binnen digitale transformaties

Asjen heeft gewerkt in verschillende rollen. Van Informatie Analist, Scrum Master, Product Owner en nu Business Analist. In alle rollen was en is hij bezig met het ophalen van de wensen van de business en vertaalt deze samen met en naar IT. Simon beaamt dit. De rol van Business Analist bij TeamValue in de praktijk is leuk en complex. Wat bedoelen de heren daar dan mee? ‘’Bij de ene klant zorgen we voor het opzetten van een eenduidige manier van werken en bij de andere klant werken we weer vooral mee in het dagelijkse proces’’. Altijd vanuit dezelfde principes: we zijn transparant, laten voorbeeldgedrag zien en nemen verantwoordelijkheid. We hebben als het ware een trechter functie. In feite is het de PO die daadwerkelijk de trechtering doet, want die bepaalt namelijk de prioriteit. We helpen hier wel in mee. we ‘kanaliseren vragen en verzoeken. Meer weten hierover? Check dan de BizDevOps leaflet. > Goudmijn Downloads

We zien steeds vaker vraagstukken rondom bijvoorbeeld ‘Data Ops’ werken, het helder krijgen van een duidelijke roadmap richting de hele organisatie, analyse op de samenwerking tussen teams, het bouwen van een ‘datafabriek’ data hub page toevoegen, project governance, opleveren van rapportages die ook de business kan begrijpen, het brengen van structuur en een heldere communicatielijn. Eigenlijk is de inhoud van de opdracht altijd anders, maar gelden altijd de principes van The Golden Path. > TeamValue - The Golden Path

‘’De aanpakkers van de toekomst kijken verder dan hun neus lang is. Doen meer dan wat er gevraagd wordt en kijken naar de vraag achter de vraag. Waarin de toegevoegde waarde en goede communicatie op nummer 1 staan’’.

Weten hoe Simon bij het team is gekomen? Daar schreven we eerder de volgende blog over > Simon & Ton - Van Value naar Team

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
Simon de Vries
Asjen van den Berg
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN
Background

Join our team!

TeamValue is een jong en snelgroeiend bedrijf met een stevige basis. Wij zijn op zoek naar mensen die IT-skills hebben en het ook tof vinden om bijvoorbeeld workshops te geven. Samen op zoek naar de beste oplossing voor een klant. Daar gaat het ons om!