Hoe HR Analytics mij bracht tot een job als Business Intelligence Consultant

Data en menselijk gedrag samenvoegen onmogelijk of twee uitersten van elkaar? Nee, voor Pjotter en TeamValue niet! Wij brengen deze twee werelden bij elkaar.

13
 min read  |  
25/3/2020
 |  
Business intelligence

Data en menselijk gedrag samenvoegen onmogelijk of twee uitersten van elkaar? Nee, voor Pjotter en TeamValue niet! Wij brengen deze twee werelden bij elkaar. Pjotter volgde een HRM-opleiding en studeerde af op HR Analytics. Maar hoe bracht dit hem tot een job als Business Intelligence Consultant? Wat is een datacultuur nu eigenlijk precies en hoe hou je grip op datgene wat je wil meten? Een van onze teammembers aan het woord…

HR Analytics?

Binnen ieder vakgebied speelt data een steeds belangrijkere rol. Vroeger zat ik aan de ‘gesprekskant’ van HR, maar de ‘datakant’ integreerde mij nog meer. Hoe zit het met je KPI’s, de productiviteit, wervingsdoelstellingen en hoe staat het ziekteverzuim ervoor? Vragen die zo kunnen ‘oppoppen’. Haal je alles uit je data met Excel? Grote kans van niet! Of dat het wel lukt, maar het niet voldoende te interpreteren is. ‘Daarom werk ik liever met PowerBI’. Door middel van dashboarding valt er in een oogopslag te zien wat de aandacht vereist. ‘Het ontbreekt HR vaak aan statische kennis om resultaten goed te interpreteren en dat is wat mijn job als Business Intelligence Consultant zo leuk maakt. Ik kan ze daarbij helpen, omdat ik HR snap, maar ook IT’. Een deel van mijn conclusie was dat HR mensen statische kennis ontbreekt om resultaten goed te intrepeteren

Mens en data hebben elkaar altijd nodig. Waar de ontwikkelingen ook naartoe gaan!

Sprong in het diepe

‘Soms moet je gewoon een sprong wagen en ik ben blij dat ik dat gedaan heb!’. Een traditioneel sollicitatiegesprek heeft structuur nodig en die was er enigszins bij TeamValue… haha. In het begin ben je beiden verwachtingen aan het peilen. Het verschil bij TeamValue was dat Anton overal op doorvroeg. De recruitmentkant binnen HR is daarom de leukste. Het gaat tijdens een traditioneel gesprek veel vaker over wat je al gedaan hebt en wat je een bedrijf komt brengen, in plaats van waar je heen wil als persoon en waar de wereld naartoe gaat als je het hebt over de nieuwste ontwikkelingen. Dat had ik hier wel! ‘Stijn, ook werkzaam bij TeamValue, kwam ik tegen op een event waarna we aan de praat raakten’. In het begin kon ik mij geen voorstelling maken van een organisatie met deze naam. ‘Wat zouden ze precies doen en zou ik binnen de (data)cultuur passen?’.

‘Mijn blik op een sollicitatiegesprek is na een voet over de drempel gezet te hebben bij TeamValue wel veranderd. Na mijn studie HRM, had ik nog nooit zo’n gesprek meegemaakt’.

Op de careersite verwacht je eigenlijk vooral een invulveld en het uploaden van je cv. Nee, niets was minder waar. ‘Ik kreeg tien vragen over mezelf om te beantwoorden’. Een daarvan was of ik van voetbal hou. Antwoorden kon alleen met ja, ja of ja. Maar mijn antwoord was nee! Een reden om niet te reageren? Zeker niet! Heb je het interview met Anton van PEC Zwolle al gelezen? ‘Ik ben dus niet de enige die mislukt is binnen de voetbalwereld, haha. Maar ik hield het gewoon lekker bij een potje amateurvoetbal als ontspanning’.

Hetgeen ik te horen kreeg: ‘Jongen, op het gebied van Business Intelligence heb je nog weinig kennis maar dat gaan we je leren! We zien de drive en je ‘datahart’ heb je van nature. Welkom bij de club. Dat was voor mij de bevestiging van hetgeen beloofd werd op de website, karakter voor kunde!’.

Een meeloopdag, vrijdagmiddagborrel en uitnodiging voor het kerstdiner voor mijn start konden daarom niet uitblijven.

Menselijke (HR) kant van IT

Het mooie aan een organisatie vind ik de combinatie tussen mens en IT. Dus toen ik hoorde dat TeamValue Business Critical Applications, Business Intelligence en coaching niet los van elkaar kunnen zien, werd ik alleen maar vrolijker!

Als we dan kijken naar mijn persoonlijke ontwikkeling en hoe ik hiermee in staat ben andere organisaties te helpen, dan raak ik niet uitgepraat. Na kennisgemaakt te hebben met BI aan ‘de voorkant’ kan ik dat nu ook aan ‘de achterkant’. ‘Ik snap nu het hele proces’ en ik heb altijd collega Xander achter me staan. ‘Naast dat ik bij Business Intelligence aan Sherlock Holmes moet denken, vind ik het boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ goed inzicht geven in het feit dat je eerst iets moet kunnen begrijpen, voordat je door anderen begrepen wil worden’.

‘Juist de combinatie van techniek en coaching is waardevol. Ik kan er oprecht een nacht wakker van liggen als we iets moois gebouwd hebben en het vervolgens niet tot nauwelijks gebruikt wordt. Ja, soms moet je daarvoor iets extra uitleg geven en weerstand weghalen’.

Junior Business Intelligence Consultant

‘Als je alles al weet in je leven, wordt het ook zo saai… Daarom hou ik de nieuwe ontwikkelingen nauw in de gaten. S ’ochtends als ik de trein uitstap en op ons kantoor in Zwolle aankom, geniet ik ervan (zoals je dat normaal bij je familie ook doet) de vaatwasser uit te ruimen en daarna met een ‘opgeruimd hoofd’ aan de taken op het scrumbord te beginnen’. Wat ons dagelijkse werk nog meer inhoudt, daar kom je snel achter. Mijn droom als ik nog eens wat tijd over heb (ook al hou ik niet van voetbal) is om met PowerBI data van de eredivisie te analyseren en mijn sportdoelen met data analyseren en waar maken!

Voor Pjotter is data het middel en mensen helpen met die data het hogere doel. Wanneer stap jij aan boord?

Download onze cheat sheet BizDevOps

We combineren data en toekomstgerichtheid met intuïtie en een blijvende gedragsverandering. Hoe? We schreven de eerste stappen voor je uit in onze cheat sheet BizDevOps. Download ‘m nu gratis en start vandaag nog met jouw digitale transformatie.

Meer informatie over deze blog? Kom in contact met de schrijver(s).
No items found.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
NU AANMELDEN